Velkommen!

På denne siden vil jeg legge ut bilder fra mine turer med kameraet. Dyr, fugler, natur og landskapsbilder er det jeg liker best. Forsøker å formidle på min måte og håper du finner glede i å kikke på bildene i bloggen :-)

torsdag 16. juli 2015

Sommermorgen sammen med storlomen ..


Det er vel ikke til å legge skjul på at storlomen er min favorittfugl. Jeg bruker utallige timer på å følge denne fuglen fra hekking til ungen(e) blir flygedyktig. Denne morgenen hadde jeg planlagt at de skulle komme helt inn i vika hvor jeg lå siden vannet her er fullt av gul nøkkerose. Med lavt perspektiv kunne det blitt en fin effekt. Uheldigvis valgte de å svømme rett forbi, så jeg fikk kun med den ene gule blomsten.


Nå om dagen pågår det opplæring i dykking og fanging av fisk. Jeg har ennå ikke sett ungen har lykkes, og det er som regel en av de voksne som fortsatt fanger og mater.


Som regel blir ungen liggende igjen på vannflaten å venter på å bli servert, men når foreldrene dukker opp med fisk setter den fart og svømmer mot foreldrene.


Jeg bommet dessverre denne gang i det fisken ble overlevert, men da har jeg fortsatt noe å glede meg til når det gjelder å fylle opp arkivet med bilder jeg ikke har :-)

Men her er iallefall familien samlet etter et kjapt lite måltid ..


Men ingen tur til storlomen uten det klassiske "lufte vingene" bilde :-)


Storlomen er en veldig sky fugl, så man må bruke litt tid på å kartlegge hvilke rute den svømmer og på hvilke steder den oppholder seg til forskjellige tider. Legger man litt jobb i dette og er på plassen før fuglene kommer kan man komme ganske nært.


Denne morgenen fulgte jeg stor-lomen rundt hele sjøen. Så lenge jeg var i forkant å hadde rukket og gjemme meg før de ankom gikk det fint, men så fort du lager en bevegelse som ikke stemmer med omgivelsene er det kjørt, da svømmer de sakte vekk. Her er den så nærme at den registrerte klikkingen fra kameraet, så da svømte de videre til en annen plass. Da var det bare å vente til de var på trygg avstand før jeg reiste meg for å komme dem i forkjøpet på neste sted.

Det er viktig å ligge i ro selv om man blir oppdaget og la fuglene svømme et stykke vekk før man flytter på seg. Blir de skremt kan det være at de holder seg unna dette stedet i ettertid, noe man ikke ønsker. Man skal ikke skremme eller forstyrre selv etter man har tatt sine bilder. Grunnen til at man er varsom er grunnet dyret/fuglen, ikke grunnet bilde!

Til slutt var jeg heldig å komme veldig nært. Jeg lå gjemt bak tykke grantrær og store steiner.
En serie jeg har valgt å gjøre i sorthvitt siden omgivelsene i seg selv uansett ikke ga noen flotte fargeopplevelser.

En flott morgen som ga meg mer enn jeg hadde håpet, så etter denne serien lot jeg dem være i fred.

Jeg er heldig som bor der jeg bor å har så lett tilgang til dyr og fugleliv. Mange av vannene i "min" skog huser også stor ørret, så jeg undres stadig over hvor lite folk jeg ser på mine turer. Ikke fordi jeg savner selskap, men at naturen ikke brukes mer når den har så mye å by på.


3 kommentarer:

  1. Fine bilder og ikke minst en flott rapport fra storlomvannet der du poengterer hvor viktig det er å opptre forsiktig nå det gjelder disse fuglene! Storlommen er også en av mine favoritter og jeg kan tenke tilbake til mange flotte opplevelser med denne fuglen. :)

    SvarSlett
  2. Härliga och fina bilder från dina möten med storlommen Jørn! Det är inte så ofta man får se storlommens ungar. Jag såg dem för första gången den här veckan, det var roligt :)

    SvarSlett
  3. Takk for kommentarer. Jeg jobber med å komme enda tettere på, men det er ikke helt enkelt :-)

    SvarSlett