Velkommen!

På denne siden vil jeg legge ut bilder fra mine turer med kameraet. Dyr, fugler, natur og landskapsbilder er det jeg liker best. Forsøker å formidle på min måte og håper du finner glede i å kikke på bildene i bloggen :-)

torsdag 28. mai 2015

Test av 2x converter på Tamron 150-600mm ..

Legg til bildetekst

Bakgrunnen for testen er at jeg har funnet reirplassen til et storlom-par som jeg ønsker å følge med på, samtidig som jeg ikke under noen omstendighet vil risikere å forstyrre hekkingen.

Jeg fant en fin plass hvor jeg kunne komme til uten å bli oppdaget, men den var (som den også må være) alt for langt unna. Det fine er at jeg kan komme meg til og fra plassen uten å bli oppdaget. Det er også en åpning som jeg kan skyte gjennom uten særlig kvist og kvast rundt.

Man må bruke lange lukkertider om kvelden for å kompensere for dårlig lysåpning med denne kombinasjonen, på 600mm og med bruk av 2x conv får jeg max 12,6 eller f/13. Men på plussiden har jeg da 1200mm som gjør at jeg allikevel kommer tilsynelatende ganske nære. Man mister også muligheten til AF og må fokusere manuelt, men med f/13 har man en ørliten feilmargin å spille på ;-)

Jeg tok bilder frem til kl. 21:00, så lukkertidene lå rund 1/60 - 1/40 sek. Dette resulterer selvfølgelig i mange bomskudd, men bruker man et godt og stødig stativ kan man få gode bilder selv ved 1/40 sek.

En annen ting man må huske på er lyden fra lukkeren. På min Nikon D3s lyder det som en mitraljøse, et forferdelig spetakkel når alt annet rundt er stille, så med kameraet godt surret inn i et hånkle virket det ikke til at fuglene ble oppmerksomme på lyden.

Storlomen er lett å lese, så lenge den er i bevegelse gjør du ting riktig. Stopper den opp og retter nakken har den registrert et eller annet den ikke er fornøyd med. En feil bevegelse eller at du fristes til å ta bilde fordi den ligger i ro? Ja da er det kjørt. Dette spiller for så vidt ingen rolle under normale omstendigheter, men under hekking og ved reiret er dette helt avgjørende å forholde seg til.

Ikke all verdens kvalitet, men god nok til å se at det ruges på 2 egg :-)

2 egg legges forsiktig på plass :-)

En ny generasjon er under arbeid :-)

Det ble dessverre ikke flere bilder denne økta, men det skyldes at jeg er livredd for å ødelegge for hekkingen grunnet nervøse fugler, så nå får de være i fred en ukes tid før jeg på ny ser hvordan det står til :-)

Gleder meg til å prøve denne kombinasjonen i godt lys. Tror kvaliteten kan bli helt akseptabel og kan gjøre at man kommer tettere på for mer spennende portretter :-)

Her finner du litt flere bilder tatt med 1,4x og 2x converter:

Østensjøvannet 14 mars 2015Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar