Velkommen!

På denne siden vil jeg legge ut bilder fra mine turer med kameraet. Dyr, fugler, natur og landskapsbilder er det jeg liker best. Forsøker å formidle på min måte og håper du finner glede i å kikke på bildene i bloggen :-)

torsdag 5. februar 2015

Bli lys ..


Ser mange eksempler på at lys behandles selektivt på bilder. Partier på dyr eller omgivelser justeres for å gi bilde en bedre opplevelse. Mange bilder som deltar i konkurranser behandles på denne måten. Bilde justeres altså etter hvilke stemning fotografen ønsker å formidle og dette forandrer ofte et ordinært bilde til et spennende og spektakulært bilde.

Noen ganger gjøres det til det ekstreme, og det synes jeg i mange tilfeller er veldig spennende og flott. Men da er det så tydelig etterbehandlet at det på en måte allikevel blir "innafor". Men hva kan man tillate seg uten at det blir direkte manipulasjon?

Her har jeg gjort et ganske vanlig vinterbilde med gråhvit kjedelig bakgrunn om til en mer severdig og stemningsfullt bilde. Jeg hadde ikke behøvd å fortelle hva som er gjort, men synes ærlighet rundt behandling av bilder er viktig.

Hvorfor?
Jo, fordi det sitter mange å ser på bildene som tenker Wow .. dette var lekkert. Hvordan får de til dette? For meg handler foto om å formidle stemninger, og hva som enkelt kan endres ved hjelp av et så enkelt bildebehandlingsprogram som Lightroom. At det gir mer følelse og "smell" i bilde er det liten tvil om, men er det "innafor" ??

For meg er det sluttresultatet som er viktig, samt hva jeg ønsker å formidle.
Jeg setter grensen ved å fjerne eller legge til elementer i bildene mine (klipp og lim), men tillater meg å justere hvitbalanse, lys, skygger og kontraster (også selektivt).

Si gjerne din mening i kommentarfeltet :-)4 kommentarer:

 1. Generellt brukar man väl säga att allt som gick att göra i mörkrummet på den analoga tiden är "tillåtet", förutom att lägga till eller ta bort saker ur bilderna. Men jag tycker det är lite konstigt att sätta standarden efter det, även analoga bilder gick ju att manipulera rätt kraftigt. Och kameran avbildar ju inte någon objektiv verklighet heller. Precis som man kan ändra inställningarna i kameran för att "manipulera" bilden kan man väl lika gärna göra det efteråt i datorn för att få den känsla man önskar i bilden. De flesta är väl ändå medvetna om att nästan alla bilder som visas går igenom en bildbehandling innan de läggs upp på nätet... Så länge man inte försöker lura någon tycker jag det mesta är ok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, og jeg liker uttrykket: det ärliga naturfotografiet.
   Gjør hva du vil men vær ærlig rundt hva du har gjort :-)

   Personlig setter jeg grensen ved å klippe og lime i naturfoto.
   De gangene jeg gjør dette så skriver jeg at bilde er manipulert, og jeg legger heller ikke ut denne type bilder i fora for naturfoto. Slike bilder hører hjemme i andre fora :-)

   Slett
 2. På'n igjen, den evigvarende debatten... For meg er manipulering å fjerne eller legge til noe i et bilde. Klipp og lim. Å justere lys, skygge og kontrast er ikke manipulering, etter mitt syn, når målet er å få frem et bilde som ser naturlig ut. Det samme gjelder HDR, såfremt effekten brukes for å gjengi et kontrastomfang som du ikke klarer med bare én eksponering.

  SvarSlett
 3. Slettet den ene kommentaren siden den var dobbelpostet :-)

  Er helt enig med deg, men her har jeg laget lyset i bakgrunnen. Som du ser i første bilde er det ikke antydning til lys, så da var det ikke noe å justere/forsterke. Jeg tilførte altså gul og magneta og justerte farge og luminance til ønsket resultat. Ikke alle ville sett dette, men trodd det var flott sollys i bakgrunnen. Da mener jeg det er greit å være ærlig å si hva man har gjort?

  Men jeg ville ikke gått så langt som til eks. å lime inn et rådyr ved furuleggen. Det er for meg et overtramp :-)

  Men bilde 2 er i mine øyne manipulert ;-)

  SvarSlett